Ta strona używa plików cookies.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies?
AKCEPTUJĘ

Szkolna spiżarnia

W dniu dzisiejszym tj.27 października 2021r. zakończył się ogólnopolski projekt realizowany na platformie eTwinning :”Szkolna spiżarnia”. Głównym celem była współpraca uczniów w zakresie praktycznego działania, przygotowywania jesiennych przetworów z warzyw i owoców.

W ramach współpracy powstała wspólna elektroniczna książka kucharska z przepisami. W projekcie uczestniczyły klasy: 5c i 8b, które wspólnie opracowały przepisy, wykonały zdjęcia i plany aktywności do wykonania konkretnych przetworów. Uczniowie z obu klas pod kierunkiem nauczycieli przygotowali surówkę z białej kapusty i papryki, paprykę w zalewie oraz korzystając z uprzejmości i przepisu uczniów z ZSS w Kowanówku – kompot z jabłek.

W dniu 20 października odbyło się spotkanie online na którym poznali się uczniowie i nauczyciele z różnych miast i szkół współpracujący w projekcie. Spotkanie było bardzo owocne i udane.

Cały projekt sprawił nam dużą satysfakcję, uczniowie pracowali z pełnym zaangażowaniem, a jego efektem są słoiki z pysznymi zimowymi przetworami.

Katarzyna Walter-Wiśniewska, Mateusz Kaźmirski