Ta strona używa plików cookies.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies?
AKCEPTUJĘ

Dżem jabłkowy

Dzieci z grupy V w tym tygodniu dowiedziały się, jakie warzywa i owoce można przetwarzać jesienną porą. Oprócz rozmów odbyły się również zajęcia praktyczne, gdzie poznały zasady bezpiecznego przebywania w kuchni oraz wykonywały poszczególne etapy przyrządzenia dżemu jabłkowego.

Kompot

W ubiegłym tygodniu dzieci z grupy 2 uczyły się jak dbać o odporność i walczyć z wirusami za pomocą domowych sposobów. Przygotowywały zdrowy kompot jabłkowy z goździkami i imbirem, syrop z cebuli i ogórki kiszone - wspaniałe źródło witaminy C.

Jesienne błotko

Gdy za oknem zimno i mokro przedszkolaki z gr. 1 doskonale bawiły się na zajęciach z cyklu „Zaczarowana sensoryka dla smyka”. Postanowiliśmy nie przejmować się plamami na ubraniu czy zabrudzeniem rąk i wykorzystując wyłącznie naturalne składniki przygotowaliśmy pachnące czekoladą, sensoryczne błotko.

Dzień Praw Dziecka

W poniedziałek 22 listopada w naszym przedszkolu obchodziliśmy Światowy Dzień Praw Dziecka. Każda grupa przygotowała piękną pracę plastyczną przedstawiającą poszczególne prawa dziecka.

Przetwory

Miniony tydzień upłynął w grupie 6 pod znakiem przetworów. Dzieci zapoznały się ze sposobami przechowywania poznanych wcześniej owoców i warzyw oraz ze sposobami ich przetwarzania. Przedszkolaki podjęły się także przygotowania własnej roboty przepysznego musu jabłkowego, który własnoręcznie zrobiony-smakował obłędnie!