Ta strona używa plików cookies.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies?
AKCEPTUJĘ

Jadłospis

 

jest dostępny w formacie pdf po kliknięciu w link:

Jadłospis od 9 grudnia do 20 grudnia 2024 roku

Opracowała: Pani Monika Zasuwa

 

W naszym żywieniu uwzględnione są produkty (bez cukru, bez glutenu i bez mleka), z których przygotowujemy posiłki, zalecane dla dzieci z autyzmem

1. Pieczywo mieszane
- chleb ryżowy, bezglutenowy

2. Produkty zbożowe bezglutenowe:
- kasze: gryczana, kukurydziana, jaglana, ryż
- płatki: kukurydziane, ryżowe                                                                                                 
- makarony: gotowe bezglutenowe oraz własny wyrób z kukurydzy
- mąka kukurydziana, tapiokowa, gryczana, ryżowa, ziemniaczana

3. Produkty nabiałowe - stosujemy dietę bezmleczną 

4. Tłuszcze roślinne:
- oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, masło roślinne 

5. Tłuszcz zwierzęcy:
- b. rzadko boczek (walory smakowe)

6. Warzywa (w tym warzywa strączkowe) zalecane dla dzieci w różnych grupach wiekowych  

7. Owoce:
- jabłka, banany, kiwi, gruszki, brzoskwinie, arbuz, nektarynki, morela oraz owoce sezonowe tj. borówka, malina, truskawka, śliwka, wiśnia, jagoda, do ciast z mąki b/g stosujemy: orzechy, rodzynki, morelę suszoną

8. Mięso:
- wieprzowe: łopatka, szynka, schab środkowy, karkowy,
- drobiowe: udziec z indyka, filet z kurczaka, kurczak cały                                                      
- wołowe b/k

9. Wędliny - tylko Przedszkole:
- wieprzowe: szynka gotowana, polędwica sopocka
- drobiowe: szynka drobiowa, indyk pieczony, polędwica z filetu z kurczaka, pasty mięsne własnej produkcji

10. Ryby surowe:
- filet z mintaja, filet z dorsza, filet z miruny – dzieci otrzymują 1 razy w tygodniu

11. Jajko – wg zaleceń żywieniowych ½ szt.

12. Soki (przygotowywane przez kucharzy z owoców i warzyw)

13. Soki, musy owocowe – bez konserwantów

14. Herbata – owocowe, mięta

15. Przyprawy ziołowe

16. Sól – podawana  jest dzieciom w śladowych ilościach.


Posiłki dla dzieci są przygotowywane codziennie świeże.